Facebook
Sedentarismul poate duce la depresie

Conform unei analize recente facute de un grup de cercetatori chinezi, exista numeroase forme de sedentarism care pot creste riscul de a suferi de depresie.

Studiul a reunit zeci de cercetari realizate pe mii de voluntari. Grupul de cercetatori de la Colegiul medical din Universitatea Qingdau din Shangong au demonstrat ca un stil de viata sedentar creste riscul de aparitie a depresiei cu 25%, fata de un stil de viata activ.

Cercetarea are anumite limite, dar rezultatele conduc spre o singura concluzie: activitatea fizica este o solutie pentru prevenirea depresiei.

"Desi a fost vorba despre o cercetare aprofundata intr-un domeniu relativ nou, exista inca o serie de intrebari fara raspuns", a declarat Megan Teychenne, de la Centrul de Cercetare pentru Activitate Fizica si Nutritie din cadrul Universitatii Deakin din Melbourne, Australia.

Una dintre intrebarile ramase fara raspuns este legata de procesul cauza-efect. Nu este foarte clar daca persoanele depresive sunt mai predispuse la un comportament sedentar sau comportamentul sedentar creste riscul de depresie.

Cercetarea a fost publicata in British Journal of Sports Medicine si a combinat rezultatele obtinute in urma analizarii a 193.166 de participanti la alte 24 de studii realizate anterior. Datele adunate au aratat ca persoanele cu un comportament sedentar accentuat sunt cu 25% mai predispuse la a suferi de depresie.

Studiul a aratat si diferente legate de tipul preferat de inactivitate. De exemplu, persoanele care prefera sa se uite la televizor sunt cu 13% mai predispuse la deppresie, in timp ce persoanele care petrec mai mult timp in fata calculatorului au un risc cu 22% mai mare.