Facebook
"Romanul este obligat sa utilizeze terapii daunatoare"

Ne confruntam cu o realitate crunta, pe care, din pacate, o acceptam si o accentuam, din doua motive: ignoranta si saracie. In Romania sunt cinci milioane de bolnavi in faza cronica. si multe tratamente numai bune sa te bage in... groapa!

ROMANIA -  numar  unu la mortalitate infantila, tara din Uniunea Europeana cu cei mai multi bolnavi de hepatita sau tuberculoza, cu cei mai multi bolnavi de SIDA sau cu cei mai multi pacienti care se trateaza de boli cardiovasculare. ... si lista poate continua.

Pe scurt, suntem o piata de aproape 20 de milioane de pacienti, care utilizeaza serviciile se sanatate, iar din acest total, 5 milioane de romani au boli cronice. Asadar avem toate premisele unei piete de desfacere a medicamentelor la scara larga. Cat de bune sunt insa medicamentele cu care ne tratam ?

Raspunsul ne arunca iar la coada Europei. "Romanul este obligat sa utilizeze terapii daunatoare, terapii care s-au dovedit a fi mai periculoase decat beneficiul terapeutic. Le folosim si-n necunostinta de cauza dar de multe ori si in cunostinta de cauza, pentru ca nu avem alternativa", a spus Vasile Barbu de la Asociatia pentru Protectia Pacientilor.

Mai exact, medicamente care au fost retrase din farmacii in alte tari, din cauza efectelor adverse pe care le-au provocat, se gasesc la liber in farmaciile nostre, ba mai mult, uneori chiar medicii ni le prescriu, din lipsa unor terapii moderne sau pentru simplul motiv ca sunt mai ieftine.

La randul ei, Agentia Europeana analizeaza datele, investigheaza si decide daca toate celelalte tari membre ar trebui sa se alinieze deciziei. Daca forul European nu ajunge la concluzia ca pericolul este suficient de mare, medicamentul in cauza poate fi comercializat in restul tarilor care nu fac dovada efectelor adverse in cauza. Prin urmare, in Romania, daca nimeni nu a raportat, autoritatile pot considera ca n-au motiv de alarmare, iar medicamentul ramane pe piata. Ba chiar e comercializat cu succes.

Sursa : Realitatea.net