Facebook
Riscurile Obezitatii

Tesutul adipos este util organismului deoarece protejeaza organele interne si izoleaza corpul, termic vorbind.


Cu toate acestea excesul de grasimi duce la obezitate, una dintre cele mai frecvente si serioase boali din zilele noastre. Persoanele ce sufera de obezitate au de trei ori mai multe sanse decat persoanele cu o greutate normala, sa moara prematur.

O persoana este considerata obeza, cand indicele de masa corporala este mai mare de 30. Atunci cand este mai mare de 40, vorbim despre obezitate avansata, care implica riscuri grave pentru sanatate. Sa vedem care sunt aceste riscuri.

 

Deces prematur

Potrivit studiilor internationale, sute de oameni mor din cauza obezitatii in fiecare an. Nivelul riscurilor creste odata cu numarul kilogramelor depuse.

 

Boli Cardiovasculare

Oamenii supraponderali sau obezi risca sa sufere atacuri de cord, dezvoltare de angina pectorala sau dureri in piept. Tensiunea arteriala este foarte frecventa la persoanele obeze. Obezitatea este de asemenea asociata cu un nivel ridicat de trigliceride si  colesterol "rau", si cu un nivel scazut de colesterol "bun".

 

Diabet de tipul II

Cineva care castiga in greutate aproximativ 5-10 kilograme dubleaza riscul aparitiei diabetului zaharat de tip II. Peste 80% din diabetici sunt supraponderali sau obezi. De aceea termenul de “diabesity” o combinatie intre diabet si obezitate este foarte comun.

 

Cancer

Obezitatea este acum asociata cu un risc crescut pentru anumite tipuri de cancer precum: cancer de endometru, de prostata, biliar, de rinichi si mamar. Femeile care depun mai mult de 10 kilograme, ca adulti, au sansa sa fie predispuse la aparitia cancerului mamar, atunci cand ajung la menopauza.


Artrita

Problemele cu muschii si oasele, incluziv artrita, apar frecvent la pacientii obezi. Multe studii au aratat ca artrita, mai ales artrita la genunchi, este strans legata de obezitate.

 

Efect Psihologic

Una din cele mai rele parti ale obezitatii este suferinta emotional (depresia). In present, societatea ia in considerare aspectul fizic si, din pacate, pentru multi a fi frumos inseamna a fi slab. Dar, sa nu uitam ca de la scaderea excesiva in greutate pana la anorexie si bulimie este doar un singur pas. Vestea buna pentru persoanele obeze, este ca pierderea chiar si a cateva kilograme din greutate, le va imbunatati cu singuranta starea de sanatate. O reducere de 10% din greutatea corporala, reduce riscul de boli cardiovasculare si accidente vasculare cerebrale, iar pe langa asta, imbunatateste fertilitatea femeii. Este de ajuns sa slabesti 5-10 kilograme si corpul tau va functiona mai bine.