Facebook
Riscul de depresie creste odata cu anotimpul rece

Conform Asociatiei Americane de Psihiatrie, anotimpul rece aduce cu sine o predispozitie pentru tulburarile afective sezoniere, care, la randul lor pot fi un semn al unei depresii majore.

Ultimele statistici publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca peste 350 de milioane de oameni sunt afectati de depresie la nivel global. Din pacate, aceasta afectiune inca este privita prin prisma unor prejudecati care stigmatizeaza bolile mentale, impiedicand numerosi oameni sa urmeze tratamentul necesar.

Asociatia Americana de Psihiatrie confirma faptul ca persoanele care prezinta semnele unei depresii sezoniere sufera de tulburari depresive majore sau pot dezvolta tulburari bipolare. Tulburarile afective sezoniere apar cel mai des dupa varsta de 20 de ani si afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

Printre simptome se numara somnolenta care se intinde pe tot parcursul zilei, trezirea cu dificultate de dimineata, intoleranta temperaturilor scazute, nevoia de a manca, in special mancaruri de tip fast-food, retragerea in sine, evitarea interactiunilor sociale si familiale si tendinta de a dormi mai mult, dar fara cresterea energiei.

Aceste simptome se pot agrava si pot duce la afectiuni mai grave. Fiecare tip de depresie difera prin simptome si cauze de aparitie si de aceea, tratamentul este diferit de la o persoana la alta.