Facebook
Opt tratamente si doua vaccinuri pot fi dezvoltate impotriva Ebola

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a facut publica o lista cu opt tratamente si doua vaccinuri experimentale impotriva Ebola.

Acestea au fost prezentate celor 200 de experti, reuniti la Geneva pentru a gasi mijloace de combatere a acestei maladii.

"Niciunul nu a fost probat clinic", conform unui document publicat de OMS. De asemenea, "in contextul in care in prezent sunt implementate masuri exceptionale in vederea accelerarii ritmului testelor clinice, noile tratamente si vaccinuri nu vor fi disponibile pentru uz general inainte de sfarsitul lui 2014", a adaugat organizatia.  

In mod normal, dezvoltarea si evaluarea clinica a unor asemenea tratamente se pot derula pe o perioada de pana la 10 ani, insa epidemia actuala nu are precedent in ceea ce priveste amploarea luata, complexitatea si consecintele. Potrivit ultimului bilant publicat miercuri, 3 septembrie, s-a ajuns la un numar de 1.900 de morti din 3.500 de cazuri confirmate de Ebola.

Pana cand tratamentele vor fi gata la sfarsitul anului, doar cateva doze de tratament in cantitati mici vor fi disponibile.

Cei 200 de experti prezenti urmeaza sa analizeze "posibilitatile de producere si utilizare a acestor tratamente" experimentale.

Adunarea urmareste totodata sa "informeze autoritatile de reglementare de la nivel national asupra situatiei produselor susceptibile sa fie utilizate si sa favorizeze contactele intre tarile afectate si fabricanti".

Cele mai afectate tari sunt Liberia, Sierra Leone si Guineea.