Facebook
Mixul care trebuie evitat!

Sa mananci un grapefruit pe zi era pana de curand reteta pentru o viata sanatoasa. Insa, potrivit unui studiu de specialitate, consumul acestui fruct, chiar si sub forma de suc, poate afecta unele medicamente. In cele mai multe cazuri, aceasta creste nivelul de medicament in sange, iar acest lucru poate creste riscul de reactii adverse sau sa modifice efectul pe care medicamentul il are.

Specialistii avertizeaza ca ar trebui evitat pe cat se poate de persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala, sufera de cancer, un nivel ridicat al colesterolului sau au probleme cu sistemul imunitar. 

Potrivit acestora, efectul daunator este cauzat de chimicalele ce se gasesc in fruct si care, chiar daca nu se gasesc intr-o cantitate toxica, interfereaza cu o enzima produsa natural de intestine, reducand efectul medicamentelor administrate prin scaderea cantitatii care ajunge in sange. Unele companii de medicamente sunt nevoite astfel sa dubleze doza doar pentru ca afectul obtinut sa fie cel care trebuie.

Se stie deja ca grapefruit-ul afecteaza in jur de 50 de medicamente. De la pilule pentru diminuarea colesterolului, pana la Viagra. Unele medicamente chiar poarta o inscriptie care atentioneaza consumatorii sa nu le ia cu suc de grapefruit sau sa consume grapefruit.

Toti pacientii ar trebui sa isi consulte medicul sau farmacistul inainte de a consuma medicamente impreuna cu sucuri de grapefruit. Cel mai bun sfat, totusi, pentru siguranta voastra, este sa luati majoritatea medicamentelor cu apa.