Facebook
Medici romani medaliati cu aur la Geneva

Un grup de medici de la Spitalul din Colentina au primit o medalie de aur pentru un simulator de inlaturare a litiazei renale.

Echipa a realizat un simulator destinat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor urologi care efectueaza interventii chirurgicale minim invazive de inlaturare a litiazei renale.

Medicii Victor Cauni, Cristian Persu si Felix Voinea au prezentat un model artificial pentru simularea nefrolitotomiei percutanate, un simulator dedicat instruirii practice a medicilor rezidenti si specialistilor.

Pentru acest model, echipa a primit medalia de aur la Salonul de inventica de la Geneva, dar si premiul Technopol Moscova si premiul Arabia Saudita.

"Aceasta cerere de brevet cu care am participat la Salonul international de inventica de la Geneva 2014 se refera la un dispozitiv, un model artificial care este adresat instruirii practice a medicilor rezidenti si a specialistilor tineri in urologie, in efectuarea unor interventii chirurgicale minim invazive de aport percutanate asupra rinichiului. Acest model fizic, acest simulator reprezinta un segment din corpul uman, pe care, respectand toate tesuturile - incepand de la piele, tesut celular subcutanat, strat muscular, rinichi, ureter, vezica si intreg aparatul urinar - se poate simula operatia de nefrolitotomie percutanata si de extragere a calculilor de la nivelul rinichiului", a declarat medicul Victor Cauni, seful Sectiei de urologie de la Spitalul Colentina.