Facebook
Mai aproape de reteta sangelui artificial

O echipa de cercetatori de la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, din nord-vestul Romaniei au descoperit o reteta de sange artificial iar testele initiale arata incurajator.

Condusi de profesorul Radu Silaghi-Dumitrescu in varsta  de 39 de ani, descoperirea echipei ar putea deschide calea pentru dezvoltarea esentiala a sangelui artificial, eliminarea deficitelor de sange bancare si asigurarea unei optiuni de incredere pentru transfuzii in urma unor accidente si interventii chirurgicale majore.

Reteta sangelui este formata din apa, sare, albumina si o proteina numita hemerythrin, care a fost extras de la viermii marini si functioneaza la rezistenta in timpul tensiunii arteriale.

Cercetatorii spun ca rezultatele din primele teste pe soareci au fost incurajatoare.

"Soarecii tratati cu acest tip de sange" fabricat in Cluj ", au ramas indiferenti si aceasta este ceea ce ne dorim, nu sa prezinte semne de inflamatie sau de boala. Scopul final este sa nu primim reactii de respingere a  sangelui artificial de catre organismul uman, reactie adversa pe care o avem pentru o parte din produsele actuale "a spus profesorul Silaghi-Dumitrescu.

Incercarile anterioare de a crea sange artificial nu au reusit  deoarece oamenii de stiinta nu au putut sa identifice o proteina de a pastra substanta imuna la factorii de stres.

Pana in prezent, testele pe animale nu au generat toxicitate, care au rezultate din alte tipuri de proteine ​​folosite in cautarea sangelui artificial.

Inca doi ani de teste pe soareci vor continua pentru a stabili ca nu exista probleme de toxicitate inainte de studii pe corpul omenesc.

Asigurarea ca succesele testelor continua, descoperirea echipei de cercetare va fi facuta publica si brevetata iar Ministerul Educatiei si Cercetarii o va sustine.