Facebook
Factorii care influenteaza absorbtia fierului

Fierul este un nutrient esential necesar pentru buna functionare a sistemului imunitar, sistemului respirator, metabolismului, formarea proteinelor si productia sangelui. 

De asemenea fierul este implicat in producerea de hemoglobina, o proteina care se gaseste in celulele rosii din sange si care transporta oxigenul de-a lungul corpului uman. Deoarece organismul nostru nu poate produce fier, acesta trebuie obtinut din alimentele pe care le consumam.

Desi exista multe alimente care contin fier, exista, de asemenea si anumite elemente in produsele alimentare care pot inhiba absorbtia de fier corespunzatoare si poate contribui la o deficienta de fier.

De exemplu, tanini sunt un compus organic ce se gaseste in ambele soiuri de ceai, verde si negru. Acest compus, gasit in ceai, poate interactiona cu fierul din tractul gastrointestinal, ramanand mai putin fier disponibil pentru absorbtie. Consumul de ceai dupa o masa bogata in alimente ce contin fier, poate reduce cu pana la 88 %, in functie de cantitatea de taninuri conumate, absorbtia fierului.

Pe langa ceaiul verde, o serie de alte elemente care pot scadea absorbtia de fier. Cafeaua atunci cand este consumata dupa masa, poate scadea absorbtia de fier pana la 50%. Fitatii, un compus natural gasit in multe alimente bogate in fibre, cum ar fi legumele si produsele din cereale integrale pot interfera cu fierul, reducand absorbtia lui. De asemenea si calciul poate reduce absorbtia de fier. Produsele lactate, inclusiv laptele, branza si iaurtul, sunt bogate in calciu si este necesar sa fie consumate separat de alimente bogate in fier pentru a corecta o deficienta de fier.