Facebook
Diete de detoxifiere

Cu atatea toxine in aer, in case, in farfurie nu e de mirare ca avem organismul plin de substante toxice care incetinesc si impiedica funtionarea rinichilor, ficatului, sistemului limfatic si a altor organe. 

Exacat la asta s-au gandit cei care au creat dietele de detoxifiere. Pentru ca organismul nostru sa poata funtiona la capacitate maxima, toxinele trebuie indepartate. Iar cea mai la indemana modalitate de a face asta sunt dietele de detoxifiere. Ele presupun consumarea unor alimente pure, naturale, care nu agreseaza organele interne si ne ajuta sa eliminam tot ce este toxic.

Pe de alte parte, dietele de detoxifiere sunt controversate, pentru ca restrictiile pe care le impun sunt destul de severe, iar, pe termen lung, organismul este lipsit de vitamine, minerale, proteine si grasimi bune. Dar exista diferite astfel de diete, unele mai restrictive, altele mai permisive, care permit consumarea de substante nutritive necesare corpului.

Exista mai multe tipuri de diete pentru detoxifiere: regimul alimentelor crude, care presupune consumarea de alimente negatite), regimul diuretic (care presupune consumarea de diuretice naturale pentru a preveni retentia de apa), regimul pe baza de limonada, regimul pe baza de lichide, regimul de detoxifiere a ficatului.
In general, dietele de detoxifiere presupun consumarea de alimente organice, fructe, legume, bauturi naturale si interzic toate produsele care contin toxine (grasimi, E-uri, conservanti, cofeina)

 

Nu este recomandat sa consumi:

● Zahar: zaharul ca atare, produse indulcite cu zahar, forme ascunse de zahar (sucroza, dextroza, siropuri). Nu sunt recomandati nici indulcitorii, care sunt substante sintetice, deci toxine.

● Lactate: lapte, unt, branza, smantana, frisca, etc.

● Grau: paste, paine, fidea, etc.

● Gluten: grau, secara, orz.

● Cofeina: cola, cafea. Desi cafeaua contine toxine, persoanele care beau cafea zilnic pot continua sa consume o ceasca mica in fiecare zi pentru a evita simptomele sindromului de abstinenta.

● De asemenea, sunt interzise: drojdia, alcoolul, conservantii, E-urile, ciocolata, grasimile.

 

In schimb sunt permise:

● Fructele de toate felurile: proaspete, congelate, in compoturi (dar fara zahar).

● Legumele: broccoli, conopida, ceapa, usturoiul, legumele verzi si rosii.

● Orezul: sub toate formele, de preferat cel nedecorticat.

● Alte cereale: mei, hrisca

● Oleaginoasele si semintele: seminte de in, seminte de dovleac, de susan, migdale, nuci. Pot fi puse in salate sau consummate ca gustare.

● Mazarea si fasolea: sub toate formele.

● Uleiul: este de preferat uleiul de masline extra-virgin.

● Condimente: toate condimentele vegetale (patrunjel, marar, oregano, rozmarin, etc), sarea de mare, otetul.

● Ceaiurile: ceai verde, de plante, de fructe.

● Alte bauturi: apa, limonada, suc de fructe neindulcit, lapte de orez.