Facebook
Declinul cognitiv apare dupa varsta de 24 de ani

Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada, activitatea creierului incepe sa incetineasca dupa 24 de ani, instalandu-se declinul cerebral.

Studiul a fost realizat pe mai mult de 3000 de voluntari, pasionati ai jocului StarCraft 2. Acest joc ia forma unei competitii razboinice, intergalactice. Aduna mii de ore valoroase cu decizii cognitiv-strategice luate in timp real.

Cele 3.305 persoane participante au varste cuprinse intre 16 si 44 de ani, iar rezultatele au aratat o scadere a capacitatilor cognitive mult mai devreme decat se credea in trecut.

Cu ajutorul unor modele statistice complexe, cercetatorii au analizat modul in care jucatorii reactionau in fata oponentilor si timpul de care aveau nevoie pentru a face asta.

"Dupa varsta de 24 de ani, jucatorii au aratat o scadere a vitezei cognitive, despre care se stie ca este importanta pentru a face performanta", a spus Joe Thompson, coordonatorul studiului.

"Acest declin al performantei cognitive este prezent chiar la mai multe niveluri de indemanare", a adaugat el.

Participantii la studiu au demonstrat ca pot atinge maximul functiilor cognitive inainte de varsta de 25 de ani.

"Jucatorii mai in varsta, desi mai lenti, par sa compenseze prin folosirea unor strategii mai simple si prin folosirea interfetei jocului intr-o maniera mai eficienta decat jucatorii tineri, reusind astfel sa isi pastreze indemanarea, in ciuda scaderii vitezei lor cognitive", a adaugat Joe Thompson.

Studiul, spune Joe Thompson, sugereaza faptul ca "performantele cognitive nu sunt stabile la varsta adulta, ci se afla intr-o miscare continua, si ca performantele din viata de zi cu zi reprezinta un rezultat al interactiunii constante dintre schimbare si adaptare".