Facebook
De ce trebuie tinuta sub control tensiunea arteriala?

Pe 17 mai a avut loc Ziua Mondiala de Lupta impotriva Hipertensiunii Arteriale si masurarea gratuita a tensiunii.

In Romania, a avut loc o ampla actiune de masurare gratuita a tensiunii arteriale. In plus, romanii au primit sfaturi utile despre cum pot preveni hipertensiunea arteriala printr-un stil de viata sanatos.

Este foarte important sa stim cum sa tinem sub control hipertensiunea arteriala, cu atat mai mult cu cat 4 din 10 romani sufera de hipertensiune. Este considerata cel mai raspandit factor de risc pentru bolile de inima.

Cifrele arata ca 1 din 5 oameni are hipertensiune arteriala pana la varsta de 50 de ani, 1 din 3 dupa varsta de 50 de ani, iar dupa varsta de 65 de ani, vorbim deja de 2 din 3. Conform unor date publicate recent, o treime din populatia planetei are hipertensiune arteriala, iar jumatate dintre acestia nici nu stiu.

Organizatia Mondiale a Sanatatii sustine ca tensiunea arteriala crescuta este raspunzatoare de pierderea a 7,5 milioane de vieti, 12,8% din numarul total de decese la nivel mondial. In Romania, sunt peste 5 milioane de hipertensivi.

Valorile tensiunii arteriale pot fi mentinute in parametrii normali printr-un stil de viata sanatos si prin respectarea indicatiilor medicale. Cele mai importante masuri sunt reducerea consumului de sare, limitarea consumului de grasimi saturate, renuntarea la fumat si consumarea de alcool doar ocazional.