Facebook
Cum ne pregatim organismul de sezonul rece

Corpul nostru este mereu in sintonie cu mediul inconjurator, de aceea trebuie sa ne adaptam schimbarilor care se produc in natura cu fiecare anotimp.

Cel mai important pas in aceasta directie reprezinta un sistem echilibrat de aparare a organismului si prima masura este reprezentata de grija pentru alimentatie. Este fundamentala intarirea sistemului imunitar, acesta fiind arma cu care ne aparam impotriva agresorilor externi.

O alimentatie diversificata  poate fi obtinuta prin urmarirea culorilor mancarurilor. Indicat este sa consumam mancaruri de cel putin sase culori intr-o zi. Paleta de culori include culoarea alba si aici putem alege peste gatit in aburi, iaurt, branza, piept de pui, orez, culoarea galben unde putem consuma supa de pui, portocale, oua, miere, mandarine, culoarea rosie cu ardei rosu, somon, rosii, albastru-mov si putem raspunde acestei nevoi prin consumul de prune, gem de mure, struguri. Putem completa culorile cu verde prin macris, mazare, fasole verde, brocolli si maro prin paine, migdale, alune si cacao.

Al doilea sfat vizeaza evitarea produselor zaharoase si a alimentelor bogate in grasimi. Consumul de prajituri si dulciuri, conduce la schimbarea numarului celulelor sistemului imunitar, iar consumul ridicat de omega 6 continut de grasimi creste producerea numarului de factori inflamatorii.

Consumul de fructe si legume nu trebuie ignorat. Sfatul specialistilor este sa consumam cel putin un sfert de kilogram de fructe si legume pe zi. Un alt aliat cu efect foarte puternic de aparare poate fi iaurtul probiotic care protejeaza intrarea gastro-intestinala de agentii patogeni si ajuta la intarirea sistemului imunitar.