Facebook
Care sunt alimentele ce pot favoriza un somn odihnitor?

Sunt numeroase cauze care pot conduce la probleme cu somnul, iar privarea de odihna poate cauza pierderi de memorie, obezitate, hipertensiune si depresie.

Un somn sanatos are numeroase beneficii, amintind aici imunitatea crescuta, scaderea in greutate, o memorie mai buna si o dispozitie crescuta de a invata lucruri noi.

Raspunsul cel mai la indemana cand vine vorba de probleme cu somnul par pastilele de dormit, dar acestea pot duce la dependenta fiziologica, dar si psihologica. Exista variate alternative care ne pot ajuta sa avem un somn odihnitor.

Prima astfel de solutie este oferita de nuci, braziliene sau clasice. Acestea au un continut foarte mare de proteine, potasiu si seleniu, ajutand organismul in productia de melatonina. Acesta este hormonul natural al somnului, inducand astfel starea necesara pentru odihna. Din aceeasi categorie de surse care ajuta la producerea melatoninei fac parte napii si spanacul. Nautul, crevetii si homarul reprezinta o sursa naturala de triptofan, un aminoacid transformat de organism in serotonina, hormon ca ajuta la relaxare.

Salata verde inclusa in meniul cinei ajuta si ea. De asemenea, ceaiul de laptuci baut inainte de culcare ofera o sursa de lactucarium, substanta cu proprietati sedative care ajuta creierul sa se relaxeze.

Pentru a produce melatonina si seratonina, organismul are nevoie de vitamina B6 care se gaseste in ton, somon, usturoi crud si fistic.

Alta categorie de alimente care pot induce somnul sunt cele cu un index glicemic ridicat, precum painea si pastele. Dupa ce sunt consumate, acestea duc la cresterea nivelului glicemiei si insulinei din sange, iar dupa scaderea acestuia se instaleaza o stare de somnolenta.

Ceaiul de musetel este si el foarte util somnului, prin continutul de glicina, substanta ce relaxeaza sistemul nervos si muschii si poate functiona ca un sedativ usor.