Facebook
Beneficiile uimitoare pe care le poate avea mierea

Cum poate acest lichid dulce, produs de albine, sa ne influenteze sanatatea?

Posibile beneficii pentru sanatate au fost prezentate inca din trecut, in textele Greciei timpurii, texte romane si islamice  si chiar mai devreme, cand filosofii si oamenii de stiinta ai vremii vorbeau de calitatile de vindecare ale mierii.

Mierea contine un procent de 70-80 zahar, de unde si gustul dulce, niveluri ridicate de monozaharide, fructoza si glucoza, iar mineralele si apa completeaza continutul.

Dulcele nectar are proprietati antiseptice si antibacteriene si in prezent este folosit in tratamentul ranilor cronice. Un studiu publicat in The Cochrane Library a aratat ca mierea poate ajuta in tratarea arsurilor; “ mierea este o optiune mai ieftina decat alte interventii, in special antibioticele orale, care sunt folosite cele mai des si au numeroase efecte adverse”.

Mierea poate ajuta si pentru tuse si iritatii ale gatului. Un studiu realizat pe 110 copii, a aratat ca o doza de miere poate fi la fel de eficienta ca una de sirop de tuse in ceea ce priveste alinarea tusei nocturne, permitand subiectilor sa doarma mult mai linistiti.

Alte cercetari spun ca mierea poate fi utila si in reducerea efectelor alergiilor sezoniere. Un studiu placebo ce a inclus 36 de oameni cu alergii oculare, a aratat ca participantii au raspuns mai bine la un tratament cu miere decat la unul de tip placebo.

In 2010, oamenii de stiinta de la Universitatea din Amsterdam au aratat ca mierea are capacitatea de a distruge bacteriile, multumita unuia dintre componentii sai si o alta cercetare a demonstrat ca un anumit tip de miere este foarte eficient in tratarea infectiilor cronice, iar consumul frecvent le poate chiar impiedica aparitia.

Cercetarile gasesc mereu noi posibile intrebuintari ale mierii in tratarea diverselor boli si afectiuni.