Facebook
Beneficiile strugurilor, 'vedetele' toamnei

Strugurii pot fi consumati in diferite forme si au multiple beneficii pentru organismul nostru.

Indiferent de tipul de struguri ales, de culoarea sau de forma in care se gasesc: proaspete, jeleu, gem, suc, vin si stafide, fructele-vedeta ale toamnei sunt benefice pentru sanatate. Au o istorie de peste 8.000 de ani si isi aduc aportul in diferite aspecte legate de sanatatea noastra: in prevenirea cancerului, a bolilor de inima si a tensiunii arteriale ridicate.

Strugurii au un nivel ridicat de apa, fiind buni pentru hidratare, in acelasi timp, aducand un aport semnificativ de valori nutritive. Ofera o cantitate mare de nutrienti esentiali, avand si o cantitate scazuta de calorii. Aceste fructe contin si multi antioxidanti importanti pentru sanatatea ochilor, iar coaja strugurilor rosii contin un antioxidant cunoscut pentru protejarea impotriva mai multor boli cronice.

Unii dintre antioxidantii continuti de struguri sunt cunoscuti sub numele de polifenoli si se considera ca pot incetini diferite tipuri de cancer, precum cel de plamani, esofag, gura, pancreas, prostata si colon. Continutul ridicat de polifenol poate reduce si riscul de boli cardiovasculare prin reducerea presiunii sangvine prin intermediul unor mecanisme antiinflamatoare.

Sanatatea inimii este ajutata si de fibrele si potasiul continute de struguri. Aporturile mari de potasiu reprezinta un element important intr-o dieta, prevenind riscul de boli cardiovasculare. Potasiul in cantitati mai mari protejeaza si impotriva pierderii de masa musculara, in pastrarea densitatii minerale din oase si scade riscul aparitiei de pietre la rinichi sau a aparitiei unui atac de cord.

De asemenea, se crede ca, datorita efectelor antiinflamatoare ale quercetinului, consumul de struguri poate atenua simptomele alergiilor.

Strugurii se gasesc aproximativ in toata perioada anului, iar cei mai buni sunt considerati cei fermi la atingere si fara „riduri”. Cel mai bun moment de a manca strugurii este atunci cand sunt proaspeti.