Facebook
Beneficiile pe care gutuile le au asupra sanatatii

Desi sunt considerate a fi cele mai gustoase si parfumate fructe ale toamnei, gutuile pot fi consumate oricand pentru numeroasele beneficii pe care le au pentru sanatate. 

Unul dintre motivele principale pentru care ar trebui consumate este reprezentat de puterea acestora de a intari sistemul imunitar. De asemenea, aceste fructe se pot dovedi eficiente in tratarea anemiei prin complexul biochimic bogat, alcatuit din  pectine, tanin, vitaminele A, B 1, B2, B 6, C, E PP, fier, calciu, sodiu, potasiu, magneziu si fosfor.

Gutuile ajuta si la revigorarea si redarea poftei de mancare. Jumatate de fruct pe zi, consumat cu miere de albine, ofera adjuvantul perfect pentru perioada convalescentei.

Alte doua „puteri” ale gutuilor reprezinta combaterea afectiunilor hepato-biliare si calmarea colitei. In cazul primelor afectiuni mentionate, 2-3 gutui spalate bine se taie marunt si se mananca in 2-3 doze. Pentru colita, semintele de gutui joaca un rol crucial, fierte, racite si strecurate. Au efect expectorant, de aceea sunt folosite ca tratament pentru bronsita, dar se folosesc si in stadiul incipient al tuberculozei sau in ameliorarea cistitei.

Aceste fructe au si caracteristici antidepresive. Pentru imbunatatirea starii de spirit, o lingura de dulceata de gutui dupa fiecare masa reprezinta o solutie potrivita. In plus, pot fi puse in dormitor, 1-2 fructe coapte, substantele eterice din gutuie avand proprietati linistitoare.