Facebook
Beneficiile consumului de fructe

Fructele sunt mine de aur, resurse bogate de vitamine, minerale si fibre necesare pentru energie si sanatate, indiferent de varsta.

Beneficiile consumului zilnic de fructe au fost demonstrate de-a lungul timpului de numeroase studii stiintifice. Printre efectele pozitive dovedite, amintim reducerea riscului de boli de inima, infarct si atac cerebral, protectia impotriva anumitor tipuri de cancer, prevenirea obezitatii si a diabetului, normalizarea tensiunii arteriale si scaderea riscului de boli renale si afectiuni osoase, etc.

Fiecare fruct consumat are propriile valori nutritionale, iar unele fructe contin nutrienti pe care nu ii gasim si in alte fructe. De aceea, trebuie sa consumam o varietate bogata de fructe pentru a ne bucura de beneficiile acestora.

Un top al fructelor in functie de vitaminele pe care le contin, include: fructele ce ofera  vitamina A, esentiala pentru mentinerea sistemului respirator, imbunatatirea vederii, mentinerea sanatatii pielii si a mucoaselor - pepene galben, caise uscate, papaya, mango, piersici, fructe ce ofera aportul de vitamina B6, importanta pentru mentinerea echilibrului psihic, ajuta la inlaturarea oboselii, durerilor de cap si stresului si regleaza colesterolul si tensiunea arteriala- fistic, alune de padure, banane, avocado, nuci. Fructele ce ofera vitamina C, cu o contributie importanta in prevenirea si tratarea infectiilor sunt macesele, guavele, kiwi, papaya, portocalele, iar vitamina E ce ajuta la functionarea normala a glandelor sexuale si endocrine, ofera protectie vaselor sanguine si are efect anticancerigen este continuta de  migdale, arahide in coaja, caise uscate, alune de padure, fistic.

Un aspect important este consumul corect al fructelor. De cele mai multe ori folosim fructele ca desert, dar astfel organismul nu beneficiaza de aportul de substante benefice ale fructelor, si apar si efecte secundare nedorite. Acestea trebuie consumate pe stomacul gol, pentru a nu intra in contact cu lipidele si proteinele din alimente; astfel raman in stomac, impiedicand si metabolismul substantelor din restul alimentelor. Consumate cu o jumatate de ora inainte de masa si la cel putin 3 ore dupa masa, fructele sunt benefice pentru organism.