Facebook
Aspirina zilnica riscanta pentru sanatate

Oamenii sanatosi nu ar trebui sa isi administreze zilnic aspirina pentru a indeparta atacurile de inima si cancerul,  ci ar trebui sa fie mai atenti si sa puna in balanta riscurile si beneficiile aduse de acest medicament, informeaza BBC.

Conform dezbaterii care a  avut loc pe aceasta tema,  toate persoanele peste 50 de ani ar trebui sa o administreze zilnic, in doze mici. Dar din studiile facute de catre divizia de cercetare a NHS, a reiesit ca a fost un "echilibru fin", datorita  pericolelor de sangerare in creier si stomac.

Specialistii au avertizat ca este mai bine sa nu se mai administreze pastila zilnica de aspirina deoarece nu sunt suficiente studii care sa demonstreze beneficiile acesteia pe termen lung. Aspirina face sangele mai putin lipicios asa ca reduce sansele de formare a cheagurilor de sange in interiorul corpului, care ar putea provoca un atac de cord sau accident vascular cerebral.
Exista studii care sugereaza ca aceasta poate reduce riscul unor forme de cancer. Cu toate acestea, ca si medicament ingreuneaza coagularea sangelui ceea ce poate cauza probleme in interiorul corpului.

Medicamentul este prescris persoanelor cu risc ridicat de atac de cord sau accident vascular cerebral iar beneficiul medical este clar. Cu toate acestea, au fost cazuri cand acest medicament a fost prescris persoanelor perfect sanatoase.

O echipa de la Warwick Medical School au fost rugati sa evalueze probele de Institutul National NHS de Cercetare pentru Sanatate.
Pentru atacuri de cord si accident vascular cerebral, au ajuns la concluzia ca prescriind tuturor aspirina, aceasta ar putea provoca "daune nete datorate potentialului crescut de sangerare". Acest lucru a fost, in parte din cauza unei bune gestionari a pacientilor cu risc, prescriind medicamente inclusiv pentru scaderea tensiunii arteriale. In ceea ce priveste Cancerul, specialistii au concluzionat ca probele nu au fost suficient de puternice pentru a intemeia o decizie referitoare la incetarea administrarii medicamentului.

Prof Aileen Clarke, care a condus studiul, a declarat pentru BBC: "Riscurile sunt fin echilibrate iar de acum inainte este clar ca nu exista dovezi pentru a sfatui oamenii sa ia aspirina”.
"Ar fi minunat sa spun ca toti cei cu varsta de peste 50 de ani ar trebui sa ia o aspirina pe zi si au sanse mici sa faca cancer, dar cercetarea nu a fost inca facuta si trebuie sa fim precauti.
"Trebuie sa fim extrem de atenti cu privire la promovarea aspirinei."

Amy Thompson, asistent senior in cardiologie la British Heart Foundation, a spus ca: "Aspirina este extrem de importanta pentru multi pacienti cu probleme cardiace, dar pentru oameni care nu sufera de aceste boli juriul afirma ca riscurile sunt mari si nu depasesc beneficiile.
"Cercetari suplimentare sunt in curs de desfasurare si vor pune in lumina cine ar putea lua clasica aspirina."