Facebook
Zaharul mai periculos decat sarea in cazul hipertensiunii

Desi sarea este considerata vinovatul pentru hipertensiunea arteriala, zaharul este mult mai periculos cand vine vorba de boli cardiovasculare.

Conform unui studiu recent realizat de un grup de cercetatori americani, nivelul ridicat de zahar din sange afecteaza o anumita parte a creierului care conduce la cresterea pulsului si a tensiunii arteriale.

Rezultatele studiului au fost sprijinite si de o cercetare recenta la care au participat 8.670 de francezi adulti si in urma careia nu s-a descoperit nicio legatura intre consumul de sare si hipertensiunea arteriala.

Sfatul cel mai des oferit este de a nu consuma multa sare si de a reduce aportul zilnic, expertii avertizand ca aceasta creste riscul unui atac vascular cerebral cu 25%. Cercetatorii americani care au realizat studiul recent au publicat un articol in American Journal of Cardiology in care spun ca “zaharul, nu sarea, ar putea fi adevaratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este sustinut de analizarea datelor obtinute in urma mai multor studii la scara larga care sugereaza ca zaharul are o legatura mult mai pregnanta cu hipertensiunea decat sodiul (sarea de bucatarie este clorura de sodiu, n.r.). Incurajarea populatiei sa reduca aportul de zahar, nu de sare, ar putea fi o strategie nutritionala mai buna pentru controlarea tensiunii arteriale".

Grupul de experti condus de James DiNicolantonio cercetator in domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke's Mid America Heart Institute din Kansas City contrazice parerea conform careia o scadere a consumului de sare va duce la o scadere a incidentei obezitatii si bolilor cardiace.

Studiul acestora arata ca un nivel ridicat de zahar in sange afecteaza zona creierului numita hipotalamus, conducand la cresterea pulsului si a tensiunii arteriale. Zaharul duce si la producerea unei cantitati mai mari de insulina, crescand ritmul cardiac.

In tabara opusa, profesorul Graham McGregor, expert in medicina cardiovasculara la Queen Mary, University of London, afirma ca dovezile care arata ca zaharul este mai vinovat pentru cresterea tensiunii arteriale "sunt incredibil de slabe", spunand ca numeroase cercetari care se realizeaza de decenii au aratat o legatura puternica intre consumul de sare si hipertensiune.